tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Toprağı verimli olan güzel bir memleketin bitkisi, Rabbinin izniyle yeşerip çıkar. Çorak, verimsiz olan bir yerin bitkisi ise çıkmaz, çıkan da bir şeye yaramaz. İşte şükredecek kimseler için biz, ayetleri böyle farklı üsluplarla tekrar tekrar açıklarız.
(A’raf, 7/58)
Hadîs-i Şeriflerden
İnfak et, sayıp durma. Sana da sayı ile verilir. Fazlalık malını ve paranı muhtaç kimselerden esirgeme, senin de rızkın engelenir.
(Buhari, Zekat 21, Müslim, Zekat 88)
Dualardan
Ya İlâhî! Ordularımızı, hâricî ve dâhilî her türlü düşmanlara her zamân ve her yerde mansûr ve muzaffer eyle. Devlet adamlarımızı ma’nevîyyâta, memleketin umranına ve milletin refâhına hâdim eyle.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Evet âdi bir muntazam makine, intizam ve mizanlı heyetiyle şeksiz bir mahir ve dikkatli ustayı gösterdiği gibi; kâinatı dolduran hadsiz zîhayat makineler de, herbirisi binbir mu'cizat-ı ilmiyeyi gösteriyorlar.
Şuâlar
“SENİN RABBİNİN YÜZÜ BAKİ KALIR” NE DEMEKTİR?

“SENİN RABBİNİN YÜZÜ BAKİ KALIR” NE DEMEKTİR?

16.12.2022

كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ  وَيَبْقٰى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْاِكْرَامِ

“Arz üzerinde olan herşey, fanidir. Celal ve ikram sahibi olan Rabb'in Tealâ'nın Zat-ı ulûhîyyeti ise bakidir.”[1]

Sual: Ayet-i kerimede geçen وَيَبْقٰى وَجْهُ رَبِّكَ “Senin Rabbinin yüzü baki kalır.” ne demektir?

Cevab: Bu alemde biri tekvin, diğeri teklif olmak üzere iki nev’ kanun mevcuddur. Bu âlem, tekvini olarak bin bir ism-i İlahi’nin ayinesi ve cennet ve cehennemin nümunesi ve çiçekdanlığıdır. Bu cihette hiçbir şey fenaya ve ademe gitmez. Ellah (c.c), celal sahibidir. Her şeyi kemale erdirdikten sonra onu mevt ve fenaya mahkum eder. Mesela; insanı kemal yaşına erdirdikten sonra onu yavaş yavaş ihtiyar eder, belini büker, yüzünü toprağa baktırır ve neticede öldürür. Ellah (c.c), celal sahibi olmakla beraber, aynı zamanda ikram sahibidir. O ikram sahibi Zat, verdiği nimeti geri almaz. Zira bu, O’nun keremine yakışmaz. Bu âlemi ve vücudumuzu yoktan var etmek, O’nun kerem sıfatının gereği olduğu gibi; var ettiği bu vücudu bir daha yok etmemek de o sıfatın gereğidir.

Demek mevcudat-ı alem tekvinen fena ve ademe mahkum gibi görünse de, hakikatte vücuda gelen herbir mevcud, hem esma dairesine geçer, orada mahfuz kalır. Hem de cennet ve cehenneme mahsulat yetiştirmekle bekaya mazhar olur.

Mevcudat-ı alemi fenaya ve ademe mahkum etmek, tekvini olarak O’nun kerem sıfatına muvafık düşmediği gibi; insanı yok etmek, teklifi olarak da O’nun keremine yakışmaz. Zira O Zat-ı Rahman, Kur’an’ı ta’lim ettiği itibariyle وَيَبْقٰى وَجْهُ رَبِّكَ “Senin Rabbinin vechi baki kalır.” diyor. Başta Resul-i Ekrem (a.s.m) olmak üzere bütün peygamberler ve onlara tabi olan bütün mü’minler, bu dünyada o kerem sahibi Zat’a iman ve ibadet etmişler. Onların yaptığı ibadetler, vahy-i semaviye göredir. Bahusus Ümmet-i Muhammed (a.s.m)’ın ibadeti, en mükemmel kitab olan Kur’an iledir. Kim Kur’an’a muvafık ne amel etmişse, mesela, ağzından hayırlı bir kelime çıkmışsa, o Kur’an’a dayandığı için kaybolmaz. Mesela; sen burada لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ dedin. O لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ kelimesi aynı anda;

1) İlm-i muhit-i İlahiye geçer.

2) Havanın bütün zerratına geçer.

3) O kelime, senin hafızanda yerleşir.

4) Dinleyenlerin hafızalarında yerleşir.

5) Lehv-i Mahfuz’da kaydedilir.

6) Kiramen Katibin denilen insanın amellerini yazan melekler tarafından sahife-i a’maline yazılır.

7) O kelimenin her bir harfi, Âlem-i Misal’de bir meyve şeklinde temessül eder.

8) O kelimenin her bir harfi için Cennette bir ağaç dikilir ve her ağaç, en az daimi on meyve-i Cennet verir.

9) Âlem-i ervahta ve âlem-i ruhaniyette temessül eder, o kelime güzel bir manzara olur, bütün ruhlar ve ruhaniler o güzel manzarayı seyredip lezzet alırlar.

Günahlar da böyledir. Mesela; burada birini gıybet ettin. O gıybet aynı anda;

1) İlm-i muhit-i İlahiye geçer.

2) Havanın bütün zerratında kaydedilir.

3) Senin hafızanda yerleşir.

4) Dinleyenlerin hafızalarında yerleşir.

5) Levh-i Mahfuz’da kaydedilir.

6) Kiramen Katibin denilen insanın amellerini yazan melekler tarafından sahife-i a’maline yazılır.

7) Âlem-i Misal’de bir laşe şeklinde temessül eder.

8) Cehennemde zakkum-u Cehennem olur.

9) Âlem-i ervahta ve âlem-i ruhaniyette temessül eder. O gıybet, çirkin bir manzara olur. Bütün ruhlar ve ruhaniler o çirkin manzarayı seyretmek suretiyle sahibinden nefret ederler.

Elhasıl: Kâinat, tekvinî olarak nasıl ki zahiren fenaya mazhar olur. Ancak bin bir ism-i İlahiye istinad ettiği için bu cihette baki kalır. Öyle de insanın teklifi olarak hayr ve şer namına işlediği bütün amelleri zahiren fenaya mazhar oluyor gibi görünse de esma-i İlahiye ve ahirete bakan cihette baki kalır.

 

(Semendel Yayınlarından Rahman Suresinin Tefsiri adlı eserden alınmıştır.) 

 


[1] Rahman, 55:26-27.

 

Bu yazi 1485 defa gösterilmiştir.

Yorum yapabilirsiniz :

İsim
Eposta ( Sitede görünmeyecek )
Yorum
Doğrulama Kodu
Gönder

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış.

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.236 sn. deSen
↑ Yukarı