tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Toprağı verimli olan güzel bir memleketin bitkisi, Rabbinin izniyle yeşerip çıkar. Çorak, verimsiz olan bir yerin bitkisi ise çıkmaz, çıkan da bir şeye yaramaz. İşte şükredecek kimseler için biz, ayetleri böyle farklı üsluplarla tekrar tekrar açıklarız.
(A’raf, 7/58)
Hadîs-i Şeriflerden
İnfak et, sayıp durma. Sana da sayı ile verilir. Fazlalık malını ve paranı muhtaç kimselerden esirgeme, senin de rızkın engelenir.
(Buhari, Zekat 21, Müslim, Zekat 88)
Dualardan
Ya İlâhî! Ordularımızı, hâricî ve dâhilî her türlü düşmanlara her zamân ve her yerde mansûr ve muzaffer eyle. Devlet adamlarımızı ma’nevîyyâta, memleketin umranına ve milletin refâhına hâdim eyle.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Evet âdi bir muntazam makine, intizam ve mizanlı heyetiyle şeksiz bir mahir ve dikkatli ustayı gösterdiği gibi; kâinatı dolduran hadsiz zîhayat makineler de, herbirisi binbir mu'cizat-ı ilmiyeyi gösteriyorlar.
Şuâlar

Lâhikalar, Târîhçe-i Hayât, Mahkeme Müdâfaaları, Külliyyât-ı Nûr’dan Ma’dûd Değildir

06.04.2020

بِاسْمِهِ سُبْحَانَهُ

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ اَبَدًا دَائِمًا

Azîz Kardeşlerim!

Tarafımıza sorulan bir suâle verilen cevâbı, berâ-yı ma’lumat sizlerle de paylaşıyoruz:

Suâl: Hacı Hulûsî Bey’den nakledilen, “Lâhikalar, Târîhçe-i Hayât, Mahkeme Müdâfaaları, Külliyyât-ı Nûr’dan ma’dûd değildir.” cümlesinden maksad ve murad nedir?

Elcevâb: Evvela: Bu suâlin cevâbı sadedinde, Hacı Hulûsî Bey’in konuyla alakalı bazı cümlelerini nakledeceğiz:

“Târihçe-i Hayat, Müellifi Müşârünileyh’in sabâvetinden âhir ömrüne yakın zamâna kadar başından geçen şeyler mecmûasıdır. Merak edenlerin okumalarında mahzûr yoktur, fâide de vardır. Fakat Tarihçe-i Hayât, îmân-ı tahkìkì dersleri olup, Kur'ân’ın bu mâriz asrın hasta unsûruna (İslâm milletine) ve alîl Müslim ferdlerine hem şâfî, hem vâfi Nûr  Külliyyâtı’ndan mâ’dûd değildir. Bu noktada tercîh hakkı, Külliyyât’ındır.

Lâhika mektûblarının umûmu, 27. Mektûb’un lâhikasıdır. 27. Mektûb ise, bu fakìrin mebde-i hizmetteki gàyet basit ve sönük fakat ihlâslı birkaç intiba’ı ile, Üstâd’ın Hulûsî-i Sâni dediği Bedre’li Elhâc Hoca Sabri (ra)’nin yazılarıdır. Ondan sonra lâhika mektûbları çoğalmış, mecmûalar teşkîl edecek hâle gelmiştir. Bu mektûblar, şâkirdlere âittir. Bunları, Mektûbât-ı Nûr ile bir seviyede tutmak muvâfık olmaz. Çünkü, Mektûbât-ı Nûr, şâkirdlerin suâllerine veyâ mukadder suâllere cevâblar mâhiyetindedir.

Lâhika Mektubları ise, şâkirdlerin eserler hakkındaki intibâlarıdır. Mektûbât-ı Nûr,
sâilleri cevâb-ı savâb ile memnûn eder. Çok hakìkatları da tazammun eder. Umûma da menfaatli dersler olup Külliyyât-ı Nûr şeceresinin münevver meyvelerini teşkîl eden çok ehemmiyetli dallarıdırlar.”[1]

*****

“Lâhika mektûbları, birçok zevâtın mektûblarını ihtivâ etmektedir. Benim de orada birçok mektûblarım var. Fakat, bunlar Risâle-i Nûr diye okunmaz.”[2]

Sâniyen: Hacı Hulûsî Bey’in bu cümlelerinden istifâde ederek deriz ki; O Zat’ın  “Lâhikalar, Târîhçe-i Hayât, Mahkeme Müdâfaaları, Külliyyât-ı Nûr’dan ma’dûd değildir.” cümlesinden murad ve maksadı; bu eserler, hakâik-i îmâniye ve Kur’aniyeyi beyan eden Sözler, Lem’alar, Şualar. Mektûbât namındaki eserler gibi umûmî derslerde Ümmet-i Muhammed (sav)’in ma‘nevî hastalıklarına devâ olarak okutulmaz, onların yerine ikâme edilmez. Umûmî derslerde okutulacak kitâblar, Kur’an’dır, Hadîs’tir, Fıkh’ın zarûriyyâtıdır, Risâle-i Nûr’un îmânî dersleridir. Lahikalar, Tarihçe-i hayat ve Müdafaalar gibi eserleri, ihtiyacını hisseden eşhas, tek başına okuyabilir.

Yanlış anlaşılmasın, “Lahikalar, Müdafaalar, Tarihçe-i Hayat hiç okunmasın.” demiyoruz. Bu eserler, şahsî olarak bir-iki defa okunsa kâfidir. Îmani dersler gibi her zaman okunmaya ihtiyaç yoktur. Hem Lahika mektûbları şahsî olarak okunduğu zaman, Hacı Hulûsî Bey’in tavsiyesiyle anlayarak okunması gerekir. [3]

İslâm Dîni’nin iki temel esâsı ve kaynağı vardır. Bunlar, Kitab ve Sünnet’tir. Kitab ve Sünnet’in de i’tikad ve fıkıh olmak üzere iki ciheti vardır. Öyle ise derslerde Kur’an, Hadis, Fıkhın zarûriyyâtı ve bu asırda erkân-ı imaniyeyi isbat eden ve tahkîkî îmânı ders veren Risâle-i Nûr’un îmânî mesâili okunmalıdır.

 


[1] Mektûbât-ı Hulûsiyye, 1

[2] Makâlât-ı Hulûsiyye, 1.

[3] Mektûbât-ı Hulûsiyye, 1

 

Bu yazi 3347 defa gösterilmiştir.

Yorum yapabilirsiniz :

İsim
Eposta ( Sitede görünmeyecek )
Yorum
Doğrulama Kodu
Gönder

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış.

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.244 sn. deSen
↑ Yukarı