tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Toprağı verimli olan güzel bir memleketin bitkisi, Rabbinin izniyle yeşerip çıkar. Çorak, verimsiz olan bir yerin bitkisi ise çıkmaz, çıkan da bir şeye yaramaz. İşte şükredecek kimseler için biz, ayetleri böyle farklı üsluplarla tekrar tekrar açıklarız.
(A’raf, 7/58)
Hadîs-i Şeriflerden
İnfak et, sayıp durma. Sana da sayı ile verilir. Fazlalık malını ve paranı muhtaç kimselerden esirgeme, senin de rızkın engelenir.
(Buhari, Zekat 21, Müslim, Zekat 88)
Dualardan
Ya İlâhî! Ordularımızı, hâricî ve dâhilî her türlü düşmanlara her zamân ve her yerde mansûr ve muzaffer eyle. Devlet adamlarımızı ma’nevîyyâta, memleketin umranına ve milletin refâhına hâdim eyle.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Evet âdi bir muntazam makine, intizam ve mizanlı heyetiyle şeksiz bir mahir ve dikkatli ustayı gösterdiği gibi; kâinatı dolduran hadsiz zîhayat makineler de, herbirisi binbir mu'cizat-ı ilmiyeyi gösteriyorlar.
Şuâlar

RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

28.05.2017

        Selman-ı Farisi (ra) şöyle anlatıyor: “Resulullah (sav), bir hutbede şöyle buyurdu:

      “Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay yaklaştı, gölgesi başımızın üzerine düştü. Bu ay, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunan bir aydır. Ellah, bu mübarek ayın gündüzlerinde oruç tutmayı farz, gecelerini ibadetle ihya etmeyi, bahusus teravih namazı kılmayı sizlere meşru kıldı. Bu ayda nafile bir ibadeti eda eden kişi, başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevap alır. Bu ayda bir farz işleyen, başka aylarda yetmiş farz işlemiş gibidir. Bu ay, Ellah için açlık ve susuzluk zahmetine, taat ve ibadet meşakkatine sabır ve tahammül ayıdır. Sabrın karşılığı ise Cennet’tir. Bu ay, yardımlaşma ayıdır. Bu ayda, mü’minlerin rızkı bereketlenir. Bu ayda her kim oruçluya iftar verirse, günahları bağışlanır ve bu, Cehennem’den kurtulmasına sebep olur. Üstelik oruçlunun sevabı hiç eksilmeden onun kadar sevab alır.” Ashab-ı kiramdan bazıları:

      - Ya Resulallah! Hepimiz oruçluya iftar edecek bir şey bulup verecek durumda değiliz, dediler. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sav):

      - Ellah bu sevabı bir tek hurma, bir yudum su, bir bardak süt ile dahi olsa oruçluya iftar ettirene verir, buyurdular ve hutbelerine şöyle devam ettiler:

      “Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennem’den kurtuluştur. Bu ayda kim işçisinin ve hizmetçisinin işini hafifletirse, Ellah onu affeder ve Cehennem’den uzaklaştırır. Bu ay içerisinde dört hasleti arttırın. Bunlardan ikisi, size Ellah’ın rızasını kazandırır. Diğer ikisi de, her zaman ihtiyacınız olan vazgeçemeyeceğiniz şeylerdir. Ellah’ın rızasını kazandıran şeyler: Kelime-i şehadete devam etmek ve istiğfar etmektir. Vazgeçemeyeceğiniz iki şey ise, Ellah’tan Cennet’i istemek ve Cehennem’den Ellah’a sığınmaktır.”[1]

        Cabir b. Abdullah, Resulullah (sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

    "Ümmetime Ramazan ayında beş şey verilmiştir ki; bunlar, benden önceki hiç bir peygambere verilmemiştir:

       1- Ramazan ayının ilk gecesi olunca Ellahu Teâla ümmetime (rahmet nazarıyla) bakar. Ellah, her kime (rahmet nazarıyla) bakarsa ona ebedi olarak azab etmez.

        2- Akşamladıklarında ağızlarının kokusu, Ellah katında misk kokusundan daha güzeldir.

        3- Melekler, her gün ve her gece onlara istiğfar ederler, Ellah'tan bağışlanmalarını dilerler.

   4- Ellahu Teâla Cennetine emredip; "Kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatlerinden kurtulup, benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı" buyurur.

       5- Gecenin sonu olunca, Ellah hepsini bağışlar.”[2]

       Ubade b. es-Samit (ra)'dan: Resulullah (sas) Ramazan ayının yeni girdiği bir gün şöyle buyurdu:

    "Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Ellah sizi rahmetiyle kuşatır. Günahları bağışlayıp, duaları kabul eder. Ellah bu ayda sizin hayır hususunda yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı iftihar eder. O halde Ellah'a hayır ameller takdim ediniz."[3]


 

[1] et-Terğib ve’t-Terhib, c.2, s.94–95.

[2] et-Terğib ve’t-Terhib, c.2, s.92.

[3] et-Terğib ve’t-Terhib, c.2, s.99.

Bu yazi 13697 defa gösterilmiştir.

Yorum yapabilirsiniz :

İsim
Eposta ( Sitede görünmeyecek )
Yorum
Doğrulama Kodu
Gönder

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış.

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.228 sn. deSen
↑ Yukarı