tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Ey insanlar! (Siz, ekseriyetle dünya hayatını ahiret hayatına tercih ediyorsunuz. Halbuki ahiret, dünyadan daha hayırlıdır ve devamlıdır.) Ahiret hayatı ebedidir. Ehl-i iman hakkında cismani ve ruhani saadetleri camidir. Dünya hayatı ise fanidir. Elem ve kederden hali değildir.
(A’la, 87/16-17)
Hadîs-i Şeriflerden
İnsanlara merhamet etmeyen kimseye Ellah da merhamet etmez.
(Buhari, Edeb 18)
Dualardan
Feya Rabbî, ya Hâlıkî, ya Mâlikî! Seni çağırmakta hüccetin hacetimdir. Sana yaptığım dualarda uddetim fâkatimdir. Vesilem fıkdan-ı hile ve fakrimdir. Hazinem aczimdir. Re's-ül malım, emellerimdir. Şefiim, Habibin (Aleyhissalâtü Vesselâm) ve rahmetindir. Afveyle, mağfiret eyle ve merhamet eyle yâ Ellah yâ Rahman yâ Rahîm! Âmîn!
(Mesnevi-i Nuriye)
Vecîze
Güzel gören, güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır.
Mektûbat

EF’ÂL-İ İLYE

Sarf ve Nahiv ilimlerine göre mâzî, hâl ve müstakbelde yapılan iş ve hareketlere “fiil” denir.

Kelâm ilmi ıstılâhına göre ise; Zât-ı Akdes-i İlâhî’nin lazîme-i zarûriyyesi olmayan,  mahlûkàtı yarattığı ve idâre ettiği zamanlarda tezâhür eden ve kendisine nisbet edilen, Sıfât-ı Selbiyye ve Sıfât-ı Sübûtiyyenin hâricîndeki bütün sıfâtlara ve masdarlara “ef’âl-i İlâhiye” denir.

“İhyâ, imâte, halk, ba’s, terzık, hikmet, adâlet” gibi. Meselâ, adâletle iş yaptığında “adâlet” fiili; hikmetli iş yaptığında “hikmet” fiili tezâhür eder ve bu fiiller o anda Allah’a nisbet edilir.

Ef’âl-i İlâhiyye kâinâta taallûk ettiği zaman ortaya çıkar ve tezâhürleri anında anlaşılırlar. Meselâ; Cenâb-ı Hak, “Muhyî” ismiyle tecellî ettiği zaman “ihyâ” fiili bilinir.

Kaynak:Tahşiye yayınları;Kader  risâlesi ve şerhi

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.239 sn. deSen
↑ Yukarı