tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Ey insanlar! (Siz, ekseriyetle dünya hayatını ahiret hayatına tercih ediyorsunuz. Halbuki ahiret, dünyadan daha hayırlıdır ve devamlıdır.) Ahiret hayatı ebedidir. Ehl-i iman hakkında cismani ve ruhani saadetleri camidir. Dünya hayatı ise fanidir. Elem ve kederden hali değildir.
(A’la, 87/16-17)
Hadîs-i Şeriflerden
Cihadın en faziletlisi, zalim idarecinin karşısında doğru ve adaletli sözü haykırmaktır.
(Ebu Davud; Melahim 17)
Dualardan
Ey korkanlara ve Emân Ya Rab! diyenlere emân veren Rabbimiz! Bizlere de emân ver.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Aklı başında olan insan, ne dünya umûrundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz. Zira dünya durmuyor, gidiyor. İnsan da beraber gidiyor.
Mesnevî-i Nuriye

Cüz'i irade ve meyelan mahlukmudur?

Cebriye mezhebine göre irade-i insaniye mahluktur. Mu’tezile Mezhebine göre; cüz’i irade, hayırlarda mahluk değildir, emr-i itibaridir. Bu meselede Ehl-i sünnet gibi inanıyorlar. Şerlerde ise Cenab-ı Hakkı takdis için diyorlar ki: “Şerlerde insan, fail-i hakikidir.

Şerlerde cüz’i irade emr-i itibari değil, müstakil bir vücudu vardır ve mahluk da değildir.”  Bu durumda mezheplerinin lazımı, insanın ihtiyarının ref’idir. Mâdem cüz’-i ihtiyârî müstakildir. Öyle ise cüz’-i ihtiyârî şerrin fâil-i hakîkîsidir, yâni hâlıkıdır.

Ehl-i Sünnet Mezhebine gelince; İmam Maturidi ve İmam Eş’ari,  cüz’i irade-i insaniyenin mahluk olmadığına ittifak etmişlerdir. Meyelana gelince; İmam Maturidiye göre meyelan, mahluk değildir. İmam Eş’ariye göre ise meyelan mahluktur.

Kaynak:Tahşiye yayınları;Kader  risâlesi ve şerhi

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2025 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.244 sn. deSen
↑ Yukarı