tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Ey insanlar! (Siz, ekseriyetle dünya hayatını ahiret hayatına tercih ediyorsunuz. Halbuki ahiret, dünyadan daha hayırlıdır ve devamlıdır.) Ahiret hayatı ebedidir. Ehl-i iman hakkında cismani ve ruhani saadetleri camidir. Dünya hayatı ise fanidir. Elem ve kederden hali değildir.
(A’la, 87/16-17)
Hadîs-i Şeriflerden
Cihadın en faziletlisi, zalim idarecinin karşısında doğru ve adaletli sözü haykırmaktır.
(Ebu Davud; Melahim 17)
Dualardan
Ey korkanlara ve Emân Ya Rab! diyenlere emân veren Rabbimiz! Bizlere de emân ver.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Aklı başında olan insan, ne dünya umûrundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz. Zira dünya durmuyor, gidiyor. İnsan da beraber gidiyor.
Mesnevî-i Nuriye

Cum`a

Cuma: Mübârek Cum’a günü ve o günde kılınan namâz. Bugünün ve namâzının mübârekiyyetine dâir çok sayıda rivâyetler vardır. Bir Hadîs-i şerif meâli şöyledir:

“Ellah katında günlerin efendisi Cum’a’dır. O, Kurban ve Ramazan Bayramı günlerinden de fazîletlidir. Cum’a gününde şu beş özellik vardır:

1- Hazret-i Âdem (as) o gün yaratıldı.
2- O gün yeryüzüne indirildi.
3- O gün vefât etti.
4- O günde öyle bir an vardır ki -günâh veyâ akrabâlarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla- kul Ellâhü Teâlâdan bir şey isterse, Ellâhü Teâlâ mutlaka onu verir.
5- Kıyâmet o gün kopacaktır.

Ellâh’a yakın hiç bir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgar, hiçbir dağ ve taş yoktur ki, Kıyâmetin kopmasına sahne olacağı için Cum’a gününün heybetinden korkmasın.” (Buhârî)

“Sevâblar içinde Cum’a günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi; günâhlar içinde de Cum’a günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.” (Ramûzü’l-Ehâdîs)

“Cum’a günü kuşlar, vahşî hayvânlar birbirine, ‘Selâm size, bugün Cum’a’dır’ derler.” (Deylemî)

“Cum’a, diğer Cum’aya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günâhlara keffâret olur. Çünkü, iyi bir amel işleyene on kat sevâb verilir.” (Taberânî)

“Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi fazîletlidir. Ellâhü Teâlâ, o günlerde duâ edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsâna nâil olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cum’a gecesi ve günleri.” (Deylemî)

“Ana-babasının kabrini Cum’a günleri ziyâret eden kimsenin günâhları affolur, haklarını ödemiş olur.” (Tirmizî)

“Cum’a günü 80 salevât getirenin, 80 yıllık günâhı affolur.” (Dâre Kutni)

“Cum’a gecesi Yâsîn sûresini okuyanın günâhları affedilir.” (İsfehânî)

“Cum’a günü veyâ gecesi Duhân sûresini okuyana Cennet’te bir köşk verilir.” (Taberânî)

“Cum’a namâzına giderken ayakları tozlanan kimseye Cehennem ateşi harâmdır.” (Tirmizî)

“Büyük günâh işlenmediği müddetçe, beş vakit namâz ile Cum’a namâzı, öteki Cum’a’ya kadar aralarda işlenen günâhlara keffârettir.” (Müslim)

“Cum’a’ya gelmeyen erkeklerin evlerini yaksam diye düşündüm.” (Buhârî)      

 

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2025 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.253 sn. deSen
↑ Yukarı