tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
İyilikle kötülük bir olmaz. Şu halde sen, kötülüğü en güzel bir şekilde def’ et. O zaman, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki candan bir dost olur.
(Fussilet, 41/34)
Hadîs-i Şeriflerden
Müslüman ölülere sövmeyin, ayıplarını söylemeyin. Çünkü onlar, ahirete götürdükleri iyi veya fena amellerinin sonuçlarıyla başbaşadırlar.
(Buhari, Cenaiz, 97)
Dualardan
Ya İlâhî! Ehl-i îmânın bütün hastalarına âcil şifâlar, dertlerine devâlar, yolcularına selâmetler, burçlularına borç elemînden kurtulmalar, ticâretle iştigàl edenlerine doğruluk ve emînlik tevfîk eyle.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Büyüğün küçüğe tekebbür etmeye hakkı yoktur.
Mesnevî-i Nuriye

Âlem

     âlem (عَالَمٌ): Bütün cihân, kâinât, dünyâ, her şey. Varlıkların her birisi, cemâat, halk, dehr. Varlığıyla Ellâhü Teâlâyı bildiren her şeye “âlem” denir. Semâvatta binler âlem var. Yerde de her bir cins mahlûkat, birer âlemdir. Her bir insân dahi küçük bir âlemdir. Bu çokluktan dolayıdır ki, “on sekiz binâlem” tabîri kullanılmıştır.

Nitekim, Bedîüzzamân (ra) “Mektûbât” isimli eserinde bu ifâdeye şöylece açıklık getirmiştir: “اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ اْلعَالَمِينَ dahi, pek çok hakàikı câmi’dir. Ehl-i keşf ve hakìkat, keşiflerine göre ayrı ayrı beyân ederler. Ben de böyle fehmederim ki: Semâvatta binler âlem var. Yıldızların bir kısmı, her biri birer âlem olabilir. Yerde de her bir cins mahlûkàt birer âlemdir.

Hattâ, her bir insân dahi küçük bir âlemdir. ‘رَبِّاْلعَالَمِينَ’ ta’bîri ise, ‘Doğrudan doğruya her âlem, Cenâb-ı Hakk’ın Rubûbiyyetiyle idâre ve terbiye ve tedbîr edilir’ demektir.” (Mektûbât, Yirmi Altıncı Mektûb, Dördüncü Meb’has, s. 349.)    

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2025 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.369 sn. deSen
↑ Yukarı