tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Öyle bir bela ve musibetten çekininiz ki, geldiği vakit yalnız zalimlere mahsus kalmayıp, masumları da yakar. Biliniz ki, Ellah’ın azabı şiddetlidir.
(Enfal, 8/25)
Hadîs-i Şeriflerden
İçerisinde Ellah'ın anıldığı bir evle Ellah'ın anılmadığı bir evin farkı diri ile ölünün farkı gibidir.
(Müslim, Müsafirin, 211)
Dualardan
Ya İlâhî! Hadd-i bülûğumuzdan bu zamâna kadar işlediğimiz büyük ve küçük bütün günâhlardan ciddî pişmanlık tevfîk eyleyip, bundan böyle ömrümüzün devâmınca salâh-ı hâl ve a’mâl-i haseneye muvaffakiyetle rızâ-yi âliyeni tahsîle muvaffak buyur.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Üç günden fazla bir mü'min, diğer bir mü'mine küsmemek İslâmiyet emrediyor.
Sözler

HİLAFET NEDİR?

HİLAFET NEDİR?

Müslümanların din ve dünyâya âit işlerini İslâm dininin emir ve yasaklarına uygun bir şekilde yapabilmelerini te’min ve kontrol eden siyâsi teşekküle ‘’devlet’’denir.O teşkilatın başındaki idâreci şahsa da ’’halife’’ ünvânı verilmiştir.İslâm fukahâsı,devlet ve hılâfetle ilgili bütün hükümleri Kitap ve Sünnetten tesbit etmişlerdir.

Bu müctehid ulemâ,’’Ümmet için aynı anda iki halife olamaz’’demet sûretiyle,İslâm âleminde iki ayrı idâreci ve dolayısıyla da iki ayrı devlet olamayacağında ittifak etmişlerdir.

Bu fikre muhâlefet eden din âlimi de çıkmamıştır.

Bu hükümlerden anlaşılıyor ki:İslâm âleminde şeriat-ı garrânın hâkim olduğu yerde’’tek devlet’’ vardır,ve onun başında da şer’i şartları taşıyan ve bütün ümmetin
kendisine itaat etmesi farz olan’’tek hâlife’’bulunur.

Târifi yapılan bu İslâm devletinin hâkimiyet sahasında coğrafi hudut olamayacağından,her Müslüman o devletin her yerine serbestçe gidebilir.Devlet içinde eyâlet vâlilerinin idâresine verilen’’eyâlet hudutları’’bulunmakla beraber,bunlar ümmetin işlerinin daha rahat görülebilmesi için konulmuş idâri ve şekli taksimattan ibârettir.

 

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.254 sn. deSen
↑ Yukarı