tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
(Şüphesiz biz, kâfirler için zincirler ve demir halkalar ve alevlendirilmiş bir ateş hazırladık.) Onlar, kıyamette elleri boyunlarına demir zincirler ile bağlanarak Cehennem ateşine sevk edileceklerdir. Orada ebediyyen azab göreceklerdir. İşte küfrün cezası, böyle ebedi Cehennem’dir ve bu ceza, ayn-ı adalettir.
(İnsan, 76/4)
Hadîs-i Şeriflerden
Rabbiniz arada bir tercüman bulunmaksızın mutlaka hepinizle konuşacaktır. O gün kişi sağına bakar, önceden gönderdiği hayırlı işleri görür. Soluna bakar yine önceden işlediği kötülükleri görür. Önüne bakar Cehennem’i görür. Öyleyse yarım hurmayla da olsa Cehennem’den korunmaya çalışınız.
(Buhari, Zekat 9; Müslim, Zekat 67)
Dualardan
Cenab-ı Erhamürrâhimîn, sizlere rahmet, bereket, saadet ihsan eylesin, âmîn.
(Kastamonu Lahikası)
Vecîze
Cenab-ı Hak hadsiz enva'-ı nimetini nev'-i beşere zemin yüzünde neşretmiş. Ona mukabil, o nimetlerin fiatı olarak, şükür istiyor.
Mektûbat

Cüz'i irade ve meyelan mahlukmudur?

Cebriye mezhebine göre irade-i insaniye mahluktur. Mu’tezile Mezhebine göre; cüz’i irade, hayırlarda mahluk değildir, emr-i itibaridir. Bu meselede Ehl-i sünnet gibi inanıyorlar. Şerlerde ise Cenab-ı Hakkı takdis için diyorlar ki: “Şerlerde insan, fail-i hakikidir.

Şerlerde cüz’i irade emr-i itibari değil, müstakil bir vücudu vardır ve mahluk da değildir.”  Bu durumda mezheplerinin lazımı, insanın ihtiyarının ref’idir. Mâdem cüz’-i ihtiyârî müstakildir. Öyle ise cüz’-i ihtiyârî şerrin fâil-i hakîkîsidir, yâni hâlıkıdır.

Ehl-i Sünnet Mezhebine gelince; İmam Maturidi ve İmam Eş’ari,  cüz’i irade-i insaniyenin mahluk olmadığına ittifak etmişlerdir. Meyelana gelince; İmam Maturidiye göre meyelan, mahluk değildir. İmam Eş’ariye göre ise meyelan mahluktur.

Kaynak:Tahşiye yayınları;Kader  risâlesi ve şerhi

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.162 sn. deSen
↑ Yukarı